Checkpoint Charlie

De beroemdste controlepost van Berlijn

Tijdens een bezoek aan Berlijn mag de beroemde controlepost, ofwel Checkpoint Charlie, niet ontbreken. Het huisje is gelegen aan de Friedrichstraße en wordt jaarlijks door veel toeristen bezocht.

Checkpoint Charlie tijdens de koude oorlog

De voormalige militaire controlepost was tijdens de verdeling van Berlijn, naast de Glienicke Bridge, de meest beroemde grensovergang die door de Amerikanen gecontroleerd werd.
Checkpoint Charlie was tot de val van de Berlijnse muur de grens tussen west en oost, kapitalisme en communisme en vrijheid en opsluiting.

Checkpoint Charlie na de val van de Berlijnse muur

Het originele wachthuis en het grens teken zijn na de val van de Berlijnse muur weggehaald, er zijn replica's voor in de plaats gekomen. Het originele huisje, dat diende als officiële grensovergang, is te zien in het Allierten museum in Berlijn-Dahlem. De exacte plek van de grensovergang worden gemarkeerd door kinderkopjes.

Haus am Checkpoint Charlie

Dit museum is erg geliefd bij toeristen, die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de verdeling van Berlijn. Deze tentoonstelling laat onder andere originele voorwerpen zien die gebruikt werden door de mensen die van oost naar west Berlijn wilde vluchten. Ook kunt u het originele Checkpoint teken bezichtigen.

Website Haus am Checkpoint Charlie

Info

Adres
Friedrichstraße 43-45
10117 Berlin
Duitsland

Website Checkpoint Charlie